Als de wolk niet zo roze is

Bij 10-20% van de vrouwen is er na de bevalling sprake van een postnatale depressie. Zij hebben een somber, neerslachtig, prikkelbaar en angstig gevoel dat maandenlang aanhoudt, ook al hadden ze zich nog zo verheugd op de komst van de baby.

 

De klachten treden vaak pas op na enkele weken; bijvoorbeeld als de moeder weer gaat werken of als zij stopt met het geven van borstvoeding. Gemiddeld ontstaat een postnatale depressie rond de vier maanden. Het komt echter ook voor dat deze zich pas rond de achtste maand ontwikkelt waarbij niet altijd het verband met de bevalling wordt gelegd. Een postnatale depressie komt door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren.

50-80% van de vrouwen heeft na de bevalling last van ‘de baby blues’. De kans is groot dat een somber gevoel daar vandaan komt. Je hoeft dus ook niet direct de huisarts te bellen als je je neerslachtig voelt na de komst van je baby. Het is wel goed om contact op te nemen met de arts als:

  • Je stemmingswisselingen langer dan twee weken aanhouden
  • Je klachten steeds erger worden
  • Je klachten het moeilijk maken om voor je baby te zorgen
  • Je klachten het moeilijk maken om alledaagse taken uit te voeren
  • Je gedachten krijgt over beschadiging van jezelf of je baby

 

Een postnatale depressie is over het algemeen goed te behandelen. Therapie en medicijnen slaan over het algemeen goed aan.

Soms kan het helpen om in contact te komen met andere moeders die soortgelijke problemen ervaren. In onze regio zijn diverse initiatieven waar je aan mee kan...