Pijnbestrijding tijdens bevalling

Hoe je pijn tijdens de bevalling beleeft is uniek. Dit verschilt per vrouw en is bij elke bevalling anders. Je vangt pijnlijke weeën op door ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Tijdens de zwangerschap kun je hiervoor een cursus volgen. Als een vrouw tijdens de ontsluiting deze oefeningen toepast, komt zij vaak in een ritme waarbij het lichaam zelf pijnstillende stoffen (endorfinen) aanmaakt. Deze endorfinen zorgen ervoor dat je de pijn beter kunt verdragen. Toch kan er een moment tijdens de bevalling komen waarop je pijnstilling nodig hebt. Hieronder staan de middelen genoemd die wij in ons ziekenhuis gebruiken, met daarbij de voor- en nadelen.

Pijn tijdens de bevalling komt door de weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. De weeën komen in twee fasen: de ontsluiting en de uitdrijving.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling kan met of zonder medicijnen. Je kunt de pijn bijvoorbeeld tegengaan met een bad of douche, beweging, van houding...

Een anesthesioloog voert de ruggenprik uit. Het is 24 uur per dag, zeven dagen per week mogelijk om een ruggenprik te laten zetten. 

Remifentanil® is een nieuwe pijnbehandeling tijdens de bevalling.

Pethidine® wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen.

De eerste keuze hangt af van je persoonlijke situatie. 

Goede ondersteuning tijdens de bevalling is erg belangrijk, ook als je medicijnen krijgt tegen de pijn.

Je kunt meestal zelf kiezen of je pijnbestrijding wilt of niet. Daarvoor moet je de voor- en nadelen van de verschillende pijnbehandelingen kennen.