Wanneer een keizersnede?

Bij een keizersnede wordt de baby met een operatie via de buikwand wordt geboren. Er zijn diverse medische redenen voor een keizersnede. De voorkeur gaat altijd uit naar een normale bevalling, maar in sommige gevallen kan een bevalling niet via de natuurlijke weg. In dat geval wordt de baby door een gynaecoloog gehaald.

 

Direct huid-op-huidcontact na keizersnede 

In ziekenhuis St Jansdal wordt de pasgeboren baby na een keizersnede zo snel mogelijk bij de moeder op de borst gelegd. Dit huid-op-huidcontact bevordert de hechting tussen moeder en kind en brengt de borstvoeding beter op gang. Deze methode wordt toegepast bij alle geplande keizersneden en als de gezondheid van moeder en kind het toelaat.

 

Positief effect 

Onderzoeken tonen aan dat de binding tussen moeder en kind heel belangrijk is. Het huid-op-huidcontact direct na de geboorte heeft een positief effect op de pasgeborene. Het eerste contact is ook belangrijk voor de registratie in de hersenen van zowel de pasgeborene als de moeder. Andere positieve invloeden zijn dat door middel van het huid-op-huidcontact de stress bij de moeder wordt verminderd, waardoor de behoefte aan pijnbestrijding afneemt. De pasgeborene laat een stabielere hartslag en ademhaling zien, waardoor de baby energie spaart, een betere lichaamstemperatuur heeft, minder huilt en daardoor ook minder stress ervaart.

 

Natuurlijke keizersnede

Indien voor de moeder het directe contact met de pasgeborene niet mogelijk is, is de partner een goede tweede keus om huid-op-huidcontact met de baby te maken. Door gebruik te maken van de 'natuurlijke keizersnede', ook wel zachte keizersnede genoemd, lijkt de ervaring zoveel mogelijk op een natuurlijke bevalling. Hierdoor kunnen de moeder en haar partner direct van dit bijzondere moment genieten.